Ak chcete vyhrať v nejakej športovej súťaži, musíte byť najlepší a dodržiavať pravidlá danej súťaže. Veľmi zvláštne by vyzerala hra, kde by niektorí hráči nedodržiavali pravidlá, alebo hrali podľa pravidiel úplne inej hry. Keď to nefunguje v športe nebude to fungovať ani v živote. A môže to fungovať tam, kde policajti podľa zákona chytajú mafiánov, ktorí zákon nerešpektujú? Alebo tam kde chcú slušní ľudia hovorením pravdy poraziť vo voľbách politikov, ktorých základným nástrojom je klamstvo a podvody?

S teroristom Putinom sedeli kedysi za stolom diplomati, ale každý z nich používal iné pravidlá – on klamstvo a brutálne násilie a oni slušnú diskusiu. Európske firmy chcú konkurovať čínskym. Nie je to možné. Číňania majú vlastné pravidlá hry, ktoré nájdete v knihe Sun’c Umenie vojny. Americké digitálne firmy majú iné pravidlá hry ako európski úradníci a regulátori. Prichádzajú nové technológie – umelá inteligencie alebo genetické inžinierstvo. Na jednej strane je snaha limitovať ich zneužívanie, na druhej strane je neobmedzený biznis. Tak ako s alkoholom počas prohibície alebo s nelegálnymi drogami.

Otázkou je, kto nakoniec vyhráva – či tí, ktorí musia trikrát vystreliť, alebo tí, ktorí strieľajú okamžite a bez vyzvania. Na Slovensku platia pravidlá iba pre bežných ľudí. Mimo pravidiel fungujú politickí papaláši a mafiáni, ktorí ich riadia z pozadia. To, čo voláme demokracia funguje takto: oligarchovia vytvoria rozpočet a založia organizovanú zločineckú skupinu. Dajú jej názov politickej strany a logo a vyberú do nej správne figúrky, ktorým potom pridelia úlohy a odmeny. Po voľbách tieto skupiny vytvoria koalíciu a rozdelia si korisť a štyri roky sa priživujú na štáte a jeho občanoch. Traja – štyria predsedovia strán riadia figúrky v parlamente a na ministerstvách podľa pokynov oligarchov z pozadia. Oni určujú pravidlá hry – zákony, dane alebo trestný poriadok. Toto voláme demokracia.

Existuje však aj iný svet, ktorý by sme si mali chrániť pred touto bandou zlodejov – naše rodiny, firmy a spoločenstvá. Áno, môžu k nám prísť ich vyberači daní, môžu nám zaviesť dane zo vzduchu, dažďa, slnka alebo dýchania. Ale my by sme sa mali držať našich pravidiel hry: Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. V tom je celý zákon i proroci. (Matúš 7:12).

A mali by sme aj rešpektovať spravodlivé pravidlá našich bratov a sestier, ktorí žijú v iných komunitách ako my – Nezraňuj druhých ničím, čo sám považuješ za zraňujúce (Udana Varga 5,16), Nečiň iným to, čo nechceš, aby iní činili tebe. Potom proti tebe nebude žiadna zášť, ani v rodine ani v štáte (Konfucius 12:2), Toto je všetká povinnosť: nečiň druhým, čo nechceš, aby činili tebe (Mahabharata 5:1517), Nikto z vás nie je veriaci, pokiaľ netúži robiť pre svojho brata to, čo si praje pre seba (Sunna), Čo je odporné tebe, nečiň druhým. To je celý Zákon, všetko ostatné je výklad (Talmud. Šabat 3id), Považuj zisky svojho suseda za svoje vlastné a straty svojho blížneho za svoje vlastné (T’ai Shang Kan-Ying P’ien), Sama Príroda je dobrom, ktorá nečiní inému to, čo nepovažuje za dobré pre seba samu (Dadis-tan-i-dinik, 94:5).

Nepoukazujme zbytočne na druhých, že porušujú pravidlá hry. Každý z nás má dosť práce s ich dodržiavaním. Pomáhajme si navzájom. A modlime sa za tých, ktorí nevedia čo činia a porušujú pravidlá.

27