Minulý týždeň ľudí vystrašili správy o bombách a teraz tu máme veľkú vodu. V USA sa vyskytujú hurikány a tornáda, v Japonsku zemetrasenia a cunami, v Rusku sú alkoholizmus a Putinovi teroristi, v subsaharskej Afrike komáre a malária, na Ukrajinu trápia ruskí zlodeji a vrahovia, v Číne bývajú veľké povodne, v Gaze alebo v Južnom Sudáne sú násilie a humanitárna kríza, v Kongu opičie kiahne a na Slovensku Fico.

Fico je prírodná katastrofa, ktorá po sebe zanecháva dlhodobé následky. Celá história nám ukazuje príklady toho, ako tisíce ľudí dlhé roky budujú niečo užitočné a krásne, aby to potom niekoľko ľudí, túžiacich po moci, v krátkom čase úplne zničilo.

Mám pokojný spánok a nesledujem toho hochštaplera a jeho družinu. Viem však, že Slovensko sa prepadáva do temnoty – morálnej a ekonomickej. V tejto krajine nefungujú spravodlivosť, podnikanie, inovácie, vzdelávanie, zdravotníctvo, sociálne služby, bezpečnosť a ochrana ľudí. A štátne úrady a trafiky obsadzujú rôzni mafiáni a blázni, ktorí si povedali – po nás potopa.

Problém nie je ani tak Fico, ako absencia alternatívy – vzdelaní a úspešní ľudia odchádzajú do zahraničia, opozícia je slabá a neschopná, mnohí z tých, ktorí majú charakter a odbornosť sú unavení, frustrovaní, sklamaní, pasívni…

Vidím pred Slovenskom tri scenáre – totalitnú diktatúru, ozbrojený konflikt alebo bankrot s krízovým riadením. Ten tretí je najlepšou alternatívou, ktorý bude musieť riešiť tím odborníkov.

My, ktorí sme zažili komunizmus a cestovali po svete vieme, že svet je plný katastrof. Zatiaľ nám štát neberie firmy a nezakazuje podnikať, aj hranice sú zatiaľ otvorené a stále sme členmi Európskej únie a NATO. Fico a jeho družina je veľká katastrofa, ale dá sa prežiť.

Návod na prežitie je tu:

1. Nevzdychajme, nenadávajme, nerozprávajme zbytočne o veciach, na ktoré nemáme reálny vplyv.

2. Všímajme si problémy okolo nás, analyzujme ich príčiny a následky, vyberme si tie, ktoré môžeme vyriešiť a premieňajme ich na príležitosti a riešenia.

3. Budujme komunity a ekosystémy, kde dokážeme riešiť aj väčšie problémy a rozširovať úspešné riešenia (väčšinou vznikajú zdola a nie na ministerstvách a úradoch vlády).

4. Verme, že každá prírodná katastrofa a vojna sa raz skončia a pripravujme sa na to, že budeme odstraňovať následky, ktoré po nich zostali.

A tešme sa, že žijeme, nie sme na strane tých, ktorí ničia, ale opravujú. Inovátori a opravári spoločnosti sa stretnú v utorok a v stredu na Inofeste vo vzdelávacom stredisku KIA Slovakia v Gbeľanoch pri Žiline. Viem, že je prihlásených už vyše 200 zaujímavých ľudí, ale možno sa ešte nejaké miesto nájde, ak by ste chceli s nami byť. Budeme tam aj s Dobrým pastierom aj s Vladkom Maslákom. Teším sa na vás.

26