O ľuďoch bez citu sa hovorí, že majú kamenné srdce. Cit je prejav života, kameň predstavuje smrť. Z kameňov sa stavajú hroby, pamätníky, katedrály aj pútnické miesta. Niekedy to pôsobí zvláštne, keď na mieste, kde pôsobil svätec, ktorý sa zriekol bohatstva a žil v chudobe, na jeho pamiatku vystavajú pompézne stavby. Myslím si, že títo ľudia, ktorí okolo seba šírili lásku a pomáhali blížnym, nikdy netúžili po mramorových monumentoch a pozlátených ozdobách. Lenže mocní tohto sveta (aj cirkevná vrchnosť) si vždy potrpeli na honosné diela z kameňa, ktoré prežijú aj stáročia. Nechcem kaziť biznis kamenárovi Ľubkovi Klieštikovi, ale myslím si, že dobré skutky sú oveľa trvácnejšie ako kamenné pamätníky a budovy. Dobré skutky idú do neba, kameň zostane na zemi – a raz sa aj on na prach obráti. Kameň je materializmus, v skutkoch milosrdenstva sa prejavuje duchovno.

Neexistuje kameň, ktorým by sme sa dostatočne vedeli odvďačiť Ježišovi za jeho lásku k nám, ale tento odkaz je jasný: „Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ (Mt, 25,40). Predstavujem si Kláštor pod Znievom po 500 alebo 1000 rokoch, kde sa schádzajú pútnici k mramorovému náhrobku Vladka Masláka so zlatymi ozdobami. Za hrubým sklom je vystavená jeho pôvodná posteľ svätca Vladimíra so slamníkom, na ktorom rád spával a na stoličke prevesený pracovný odev s logom Kia Slovakia, ktorý si často obliekal.

Čo je typická akcia mnohých politikov, manažérov, profesorov alebo biskupov, keď sa dostanú k peniazom? Zavolajú projektantov, nakúpia kameň a začnú stavať budovy. Lenže úroveň vlády nie je daná budovou parlamentu. Výsledky firmy nie sú dané budovou centrály ani úroveň univerzity rektorátom a kampusom. Ani duchovnú službu cirkevnej diecézy neurčuje budova kostola alebo biskupského úradu. Koľko dobrých skutkov sa mohlo vykonať namiesto honosných pomníkov pýchy a márnivosti?

Bohatí ľudia niekedy píšu testamenty a hľadajú nasledovníkov na údržbu kamenných stavieb, ktoré tu zanechávajú. Rozumní lídri budujú spoločenstvá, silné komunity odborníkov a charakterných osobností. A tí si vedia zarobiť peniaze a postaviť akúkoľvek budovu, ak bude treba. Kameň je mŕtvy, život je akcia. Potrebujeme empatiu na rozpoznanie problému, vzťahy na vytvorenie tímu a energiu na akciu samotnú. Toto je inovačný proces v skratke.

Máme veľa prázdnych budov a málo skutkov lásky. Pozeráme sa do zrkadiel a výkladov a nevidíme vylúčených a chudobných. Hromadíme a nerozdávame. Predbiehame pomalých a slabých, ale oni aj tak prídu do cieľa pred nami.

Zajtra budeme o týchto témach hovoriť na Akadémii Dobrého pastiera.

15