Ľudia sa kedysi spájali do tlúp a kmeňov, aby sa dokázali brániť predátorom a aby prežili. Naučili sa komunikovať a spolupracovať a postupne začali likvidovať predátorov aj slabšie kmene vo svojom okolí. Človek má v sebe schopnosť pomáhať aj zabíjať, tvoriť aj ničiť, milovať aj nenávidieť.

V minulosti spoločenstvo pomáhalo ľuďom prežiť aj prekonať strach z prírodných živlom, ktorým nerozumeli. Dnes ľudia nerozumejú sami sebe a mnohým objavom a vynálezom, ktoré vypustili do sveta – globálny digitálny svet, umelá inteligencia, genetické inžinierstvo, roboty a humanoidy, atómové bomby a rakety. Majú strach, mentálne choroby a depresie. Kedysi dávno sa ľudia tiež báli neznámeho, ktoré ich presahovalo. V spoločenstvách prekonávali svoj strach a spájali svoje talenty. Dnes už poznáme príčiny hromov, bleskov, zemetrasení alebo povodní. Na zvieratá sa ľudia chodia pozerať na safari alebo do zoologickej záhrady. Najväčší strach máme sami zo seba a z následkov ľudskej činnosti na Zemi. Znepokojivo narastajú mentálne choroby a osamelosť – hlavne u mladých ľudí. Profesor Vladimír Šucha minulý týždeň vo svojej prednáške na Inofeste hovoril, že žijeme v komplexnom, exponenciálnom, nejasnom a nejednoznačnom svete. Zdôrazňoval, že potrebujeme pevný bod – návrat k rodine, komunitám, tradičným hodnotám, rozvoju empatie, súcitu, vnímavosti a kritického myslenia.

Pri Vladkových slovách som si uvedomil, že som celý život prežil v svorkách, tlupách, kmeňoch a spoločenstvách. Už ako deti sme mali svoje bandy a bojovali proti bandám z iných častí dediny – s loptou, hokejkami alebo gumipuškami. Založili sme si so spolužiakmi aj spolok Ostré šípy a vyrobili si preukazy. Chceli sme byť ako Rýchle šípy od Foglara a upútalo nás logo, ktoré sme videli vo vojnových filmoch na tankoch. Nebola to červená hviezda a dostali sme sa kvôli tomu až do riaditeľne. Ako dospelý sa dobre cítim v spoločenstvách Fraunhofer, kresťanských podnikateľov, Inovato alebo Dobrý pastier. Dnes znovu potrebujeme spoločenstvá, ktoré nás ochránia pred útokmi Zla a nájazdmi zločineckých bánd politikov a ich sponzorov.

Aj o týchto témach budeme hovoriť zajtra na našom stretnutí absolventov Podnikateľskej univerzity Sila spolupráce.

Tu je moja prezentácia na zajtra

20