Môj svet bol zameraný na odstraňovanie plytvania z procesov a vytváranie hodnoty pre zákazníkov. Vymýšľali sme inovácie, navrhovali a testovali prototypy a škálovali biznis. Pred rokmi sa mi tento svet zrútil. Objavil som svet chudobných, nepotrebných, osamelých a neviditeľných ľudí. Stretol som sa s názormi, že si za to môžu sami, že si vybrali takýto štýl života, že sa im nechce učiť alebo pracovať, že my platíme dane a štát sa má o týchto ľudí postarať.

Pokúšal som sa preniknúť hlbšie, porozumieť príčinám a následkom, hľadať riešenia, ktoré fungujú. Objavil som úplne nový svet. Je oveľa zaujímavejší, ako ten, v ktorom som žil a pracoval predtým. Premýšľam ako škálovať biznis modely, ktoré už roky fungujú a prinášajú výsledky. Videl som ľudí v delíriu a na pokraji života, ktorí sa postavili na vlastné nohy. Videl som rómske deti, ktoré sa vyhrabali z generačnej chudoby. Pracujem medzi bývalými bezdomovcami a väzňami, ktorí sa vracajú do života, splácajú dlhy a zakladajú si rodiny. Vedeli by sme pomôcť tisícom rómskych detí v osadách ku vzdelaniu a normálnemu životu, ľuďom na ulici v návrate do života aj starým a osamelým ľuďom okolo nás. Ľudskosť je viac ako produktivita a inklúzia je dôležitejšia ako priemyselné revolúcia.

Svet priemyselného inžinierstva a produktivity práce mi už nechýba. Fascinuje ma svet ľudí, ktorí produktívnych, úspešných a bohatých, často vôbec nezaujíma. Kedysi som sa tešil, keď sme na linke ušetrili troch chlapov, dnes mám obrovskú radosť, keď troch chlapov postavíme na nohy. Produktívni ľudia mi hovoria, že vďaka ich postupom vygenerujeme viac bohatstva, aby sme mohli pomáhať aj tým neviditeľným a strateným. Lenže oni potrebujú viac prijatie ako peniaze. Pomalá a neproduktívna práca im pomáha zabudnúť na pokušenia a zlozvyky. Produkty z procesov, ktoré som kedysi optimalizoval, vidím dnes v odpadkových kontajneroch a v krabiciach v Potravinovej banke. Namiesto „gemba walk“ mám dnes radšej návštevy v rómskych osadách a v chatrčiach bezdomovcov. Produktivita, marže a rast nestačia k lepšiemu životu. Nepresviedčam vás, aby ste sa stali Matkou Terezou, Vincentom de Paul alebo Filipom Neri. Prosím iba o to, aby sme prekonali naše predsudky voči ľuďom, ktorí sú na tom veľmi zle a pomohli ľuďom, ktorí im vedia pomáhať. Tu sú niektorí z nich:

Pripravujeme koncom roka celodenné stretnutie, kde chceme tieto projekty posilniť. Prekonáte predsudky a nájdete si čas? Prídete?

Kniha o svete, ktorý popisujem sa už predáva aj v obchodoch. Môžete si ju kúpiť aj na našej Akadémii Dobrého pastiera 2.9.2024, kde bude našim hosťom Jozef Kokoška a bude preberať témy:

  • Naše talenty a ich rozvoj
  • Dobrý život a spokojnosť v práci
23