Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi, aby vás obdivovali, lebo nebudete mať odmenu u svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Keď teda dávaš almužnu, nevytrubuj pred sebou, ako to robia pokrytci v synagógach a po uliciach, aby ich ľudia chválili. (Mt, 6,1-2).

Zdá sa mi, že dnešný svet oceňuje viac verejný obdiv, ako samotné skutky. A tak vidím denne veľa ľudí ako sa snažia dostať na titulku alebo dvojstranu časopisu alebo na prvé miesta v rebríčkoch rôznych internetových sietí.

Nie som na sociálnych sieťach, kde ľudia vystavujú svoje telá, úspechy, výlety, politické postoje alebo jedlá. Ale aj na tej jednej, o ktorej sa hovorí, že je profesionálna, človek nájde kadečo. Priznajme si, že tieto siete sú hlavne reklamné médiá a tak je na nich, tak ako to v reklame býva, veľa kriku pre nič. Z malej blbosti, ktorá ani nestojí za reč, tam ľudia dokážu vytvoriť rozsiahlu diskusiu o ničom. A všetko sa počíta – zdvihnuté prsty, srdiečka, diskusné príspevky, followeri…

Existujú na to školenia ako písať príspevky a kedy ich zverejniť, aby mali čo najväčší zásah, pravidelne sa vyhodnocujú rebríčky najúspešnejších.

Občas sa tam objavia aj hodnotné myšlienky, ale často zanikajú v tom množstve kriku pre nič. Zdá sa mi, že táto móda preniká aj do biznisu – občas sledujem prezentácie rôznych startuperov, ktoré sú úžasné. Pôsobia, ako keby ich pripravovali skúsení velikáni biznisu – zaručené rady na úspech od mladého človeka, ktorého produkty, služby, firmy a ich úspechy sú niekde skryté. Ale o to bombastickejšie sú prezentácie. A prichádza nová vlna – nechať písať príspevky umelú inteligenciu. Potom už stačí, aby umelá inteligencia tieto umelé kecy aj čítala a ľudia môžu ísť robiť niečo užitočnejšie.

Všimol som si, že tí čo tvrdo a sústredene pracujú, nemajú čas na to, aby sa sťažovali alebo chválili. Jednoducho robia a po čase sa ukážu výsledky. Podobne ako pri práci v záhrade. Mnohí dnes merajú úspech záujmom a pozornosťou ľudí o svoje prezentácie a statusy. Lenže v živote a v podnikaní sa merajú pridaná hodnota a úžitok, ktoré svojou prácou a životom prinášame. A tie môžeme vytvoriť a doručiť aj v tichosti (a s úsmevom).

28