Napísala mi žena menom Ľudmila. Že potrebuje pomoc. Potrebovala, ale nie pre seba. Rovnaké meno mala aj moja stará mama. Stretli sme sa s mladou ženou a zistil som, že tak ako moja starká je hodná svojho mena – milujúca ľudí. Mala zdravotné postihnutie a potrebovala asistentku na pohyb a šoférovanie auta. Vyštudovala sociálnu prácu na univerzite a pomáha ľuďom v útulku. Prosila ma o pomoc pre matku s piatimi deťmi a prácu pre svoju kamarátku, ktorá je na vozíku. Dojalo ma to, lebo pre Ľudmilu bolo ťažké už len fyzicky prísť na naše stretnutie. Predtým mi napísala mail, neskôr mi poslala ďalšie informácie.

Poznám veľa ľudí, ktorí sa ľutujú, sťažujú sa na problémy vo svojom živote, žiadajú pomoc od druhých a v porovnaní s Ľudmilou sú úplne zdraví a nič im nechýba. Poznám aj veľa úspešných a bohatých ľudí, ktorí si vo svojom okolí vôbec nevšimnú chudobnú ženu s piatimi deťmi ani žiadnu príležitosť pomôcť chudobným a odstrčeným ľuďom. Niektorí na prosbu o pomoc reagujú, že nie je možné pomáhať všetkým chudobným a trpiacim – a tak radšej nepomôžu nikomu. Ďalší hovoria, že si za to chudobní a vylúčení môžu sami – bez toho, aby poznali ich skutočný osud a rozumeli príčinám a následkom generačnej chudoby, násilia alebo alkoholizmu v rodinách.

Aj moja starká Ľudmila bola chudobná a pomáhala ešte chudobnejším – pocestní dostali pohár mlieka a mohli prespať nad maštaľou na slame. Ja tam dnes mám spálňu s pohodlnou posteľou. Zdá sa mi, že čím sa nám žije lepšie, tým menej súcitu a ochoty pomáhať je medzi nami. Trpíme nedôverou, že druhá strana našu pomoc zneužije, nahovárame si, že možno niekto druhý, by to potreboval viac. Určitej nedôvere k nadáciám rozumiem. Minule som spomínal veľkú cirkevnú charitu, v ktorej miznú peniaze vyzbierané v kostoloch. Vadia mi aj veľké nadácie, ktoré sú napojené na štátne programy a korporácie, ale nemajú reálny kontakt s ľuďmi na okraji spoločnosti.

Pomáhajme radšej priamo – dávajme peniaze Ľudmilám a ľuďom ako sú Vladko Maslák, Pavel Hrica, Aďka Fontányová alebo Rudko Toma.

Pomoc chudobným nepotrebuje veľké korporátne nadácie ani optimalizáciu rozdeľovania pomoci. Viac pomôže dobré srdce, ako má pani Ľudmila. Internet je plný krásnych myšlienok, pútavých statusov, postov, lajkov a srdiečok. Premeňme virtuálnu pomoc na reálnu. Konkrétna príležitosť je tu.

13