Integrita ako hodnota vyjadruje charakterovú stálosť, pravdivosť, autentickosť, súlad slov a činov. Mali by sme sa správať rovnako bez ohľadu na to, či nás niekto sleduje alebo nie. Existujú manažéri, ktorí svojich spolupracovníkov považujú za podriadených a vyžadujú od nich správanie, ktoré oni sami nemajú.

Nedávno mi personálny manažér z veľkej cirkevnej charity hovoril, že sa tam rozkrádajú dary. Keď na to upozornil svojich šéfov, vyhodili ho. Hlavne, že sa pri všetkých zbierkach tlačia dopredu a nepustia ostatných. Nedám im už ani cent a zaradil som si ich medzi značky, ktorých slová a skutky sú v rozpore – napr. Mattoni, Monsanto, Orange, John Garfield, Brašnářství Tlustý a spol, Allianz, Stredoslovenská distribučná, SSE, TMR, Facebook, Nestle, Raiffeisen Bank.

Poznám aj vysokého cirkevného manažéra, kňaza, ktorého slová sa zásadné rozchádzajú z jeho skutkami. Zdá sa, že ho opantala mamona a túžba po moci. Kedysi vraj chcel pomáhať chudobným, neskôr ho zlákala moc a kariéra. Postupne začal klamať, podvádzať a brať peniaze, ktoré mu nepatrili (siedme prikázanie). Má pekné reči, ale jeho skutky sú úplne iné.

Stretol som prednášateľov, ktorí šíria posolstvá a hodnoty slávnych osobností, ale sami sa nimi neriadia. Baťovstvo, štíhle myslenie alebo zjednodušovanie treba žiť, nestačí o nich iba rozprávať.

Integrita je súlad našich skutkov a slov. Jej opakom je rozpad osobnosti, človek s dvoma tvárami, ktorý hovorí krásne veci a robí ich opak. Politika je postavená na klamstve. Dnešní politici (a nielen u nás) sú iba figúrky, ktorých úspech závisí hlavne od marketingu a rozpočtu. A tak sa stretávame s ľuďmi, ktorí rozprávajú to, čo im povedali agentúry a chcú počuť ich voliči. Nekonajú v prospech ľudí, ale iba pre seba.

Medzi nami žijú aj psychopati, narcistické osobnosti a chronickí klamári. Je ich niekoľko percent, ale skrytých, bez diagnózy, ich je vraj oveľa viac. Tí sú na tom podobne, ako ľudia trpiaci schizofréniou. Akurát, že utrpenie necítia oni, ale spôsobujú ho svojmu okoliu.

Čo s týmito ľuďmi? Žiaľ, mnohí sú vo vysokých funkciách v politike alebo v organizáciách. Sú veľmi inteligentní a spoločensky obratní. Vedia pekne rozprávať, manipulovať a ovládať svoje obete. Treba sa pred nimi brániť. Odhaľovať ich činy a upozorňovať na ne. Ochraňovať ich obete – často najbližších ľudí z ich okolia.

Ich nech súdi Boh, nám to neprislúcha. Veď každý z nás má problémy s integritou. Tiež máme často krajšie plány a slová, ako sú naše reálne skutky a výsledky. Prosiť Pána o to, aby nám pomohol hovoriť, žiť a konať v súlade s jeho vôľou je najlepšia cesta. A prosiť ho o pomoc, ak sa nám to nedarí. Nenadávať a nesťažovať sa, ale prejavovať vďačnost za to, čo sme dostali. Možno menej hovoriť a viac konať, menej sa vychvaľovať a viac povzbudzovať druhých,  menej rozprávať o sebe a viac počúvať druhých, menej presadzovať svoje vlastné plány a viac sa otvárať Božím projektom.

31