Nedávno mi volal kamarát. Zamestnal človeka, ktorý má problém s alkoholom a žil na ulici. Chlap dobre pracoval a kamarát hovoril o víťazstve. Potom chlap neprišiel do práce a začal piť. Mysleli sme si, že sme vyhrali a prehrali sme, komentoval to môj kamarát.

V tejto disciplíne neexistujú konečné výhry ani prehry. Iba nekonečný boj s démonmi. Na tomto svete je to tak. Každý z nás je pokúšaný rôznymi démonmi, často vo chvíli, keď si myslí, že už má vyhraté. Nemusia to byť alkohol, drogy alebo gamblerstvo. Mnohých prenasledujú depresie, pocity zbytočnosti a osamelosti, alebo agresivita, hnev, pýcha, nenávisť, zloba, závisť, túžba po moci a peniazoch, lenivosť, zbabelosť, zrada a iné problémy.

Viktor Frankl popisoval tzv. nedeľnú neurózu – problémy osamelosti, opustenosti alebo zbytočnosti, ktoré sa prejavujú v dňoch, keď ľudia nemajú prácu. Všímam si, že aj recidívy u ľudí v Dobrom pastierovi prichádzajú častejšie cez sviatočné dni. Tak, ako sa učíme pracovať a zvládať množstvo rôznych aktivít v čase mali by sme sa učiť prežívať čas voľna a pokoja.

Na tomto svete nevieme zvíťaziť nad pokušeniami, ale nemusíme ani prehrať. Mali by sme snažiť rozvíjať svoje talenty, potláčať temné stránky a neresti, bojovať s krízami a problémami. Tento boj sa na tomto svete nikdy neskončí. A mali by sme pomáhať aj druhým – modlitbou aj skutkami milosrdenstva.

Toto je život, v ktorom nie sú víťazi ani porazení. Každý má šancu byť na dne aj na vrchole. Kto je bez hriechu, nech hodí prvý kameňom, kto vidí triesku v oku svojho brata, nech sa pozrie na brvno v tom svojom.

Nesúďme druhých, ale snažme sa ich pochopiť a hľadať na nich to dobré, čo by sa mohlo posliniť. Nezatracujme ľudí, ktorí nás oklamali, sklamali alebo nám neprejavili dostatok vďačnosti. Odpúšťajme tak, ako Pán odpúšťa nám naše klamstvá,  hriechy a nevďačnosť.

Svet nepotrebuje víťazov a porazených. Potrebuje ľudí, ktorí sa počúvajú, podopierajú, pomáhajú si a spolupracujú. Spolupráca nás priviedla v evolúcii tam kde sme – k svetu, kde je dostatok všetkého pre všetkých. Nechváľme sa víťazstvami a nepohŕdajme tými, ktorí prehrali. Poslední môžu byť nakoniec prví a prví poslední.

20