Tento týždeň som začínal s Vladom Zlatošom a Samom Krošlákom pri vývoji novej generácie stoličky Neseda. Preberali sme dizajn, ale hlavne výrobu, montáž, balenie a materiály. Večer sme mali v Žiline Opravárov spoločnosti a po skončení sme ešte do noci diskutovali s Vladkom Šuchom, Zuzkou Wienk a Marekom Adamovom. Na druhý deň som cestoval na Liptov, kde sme mali strategické stretnutie rastúcej komunity kresťanských podnikateľov. Bolo tam veľa mojich dobrých priateľov – Ľubko Klieštik, Mário Tomášik, Števko Súkeník, Mirko Očenáš, Jurko Hospodár, Ferko Miháľ, Boris Gogoľa, Jožko Kokoška, Peter Halušťok, Dominik Špes, Edo Janíček, Marek Planieta a ďalší. Stretnutia prebiehajú každý mesiac, niekedy ich prepájame aj s Akadémiou Dobrého pastiera. Na každom stretnutí sú chvály, modlitby, zdieľanie, výmena skúseností a vzájomné učenie. V stredu sme riešili s Luckou Tomancovou a Dadou Pavelkovou Baťa Leadership – školu ktorú chceme spustiť na Univerzite Tomáša Bati v Zlíne od januára 2025. Skúšal som reakciu niektorých šéfov firiem na tento program – do 24 hodín som mal pozitívne reakcie od firiem Gevorkyan, Švec Group, Hanseatic, Schaeffler a Saneca.

Večer sme preberali tému zakázané vzdelávanie (dopozerajte ten film do konca, prosím) s Jančim Hamáčkom z Eduvolúcie. Našu najbližšiu Akadémiu Dobrého pastiera 1.7.2024, kde budeme venovať transformácii vzdelávania. Vo štvrtok sme mali v Terchovej stretnutie Inovato. Znovu som bol v miestnosti plnej priateľov a výnimočných príbehov – Švec Group, Tomarco, L’Fabrica, Enehano, 4Industry Consulting, SCR technologies, Growgroup, Mám dron, Dumisk, Mobilný hospic Holubica, Farmove, Space scAavengers, Spinbotics, M2M Solutions, Kinazo Design, Sharvan bike, Hanseatic, Printy, Svetielko nádeje alebo Eurocluster.

Týždeň stretnutí s takýmito ľuďmi mi dodáva obrovskú energiu. Keď sa ma niekto spýta ako sa mám, odpovedám výborne. Ak mi neverí a pýta sa kontrolnú otázku ako to vidím na Slovensku, odpovedám podobne. Pýtajúci si moje pozitívne odpovede často vyhodnotia ako diagnózu blázna žijúceho mimo reality. Lenže čo je realita? Nepozerám politické debaty ani televízne správy, nesledujem hádky na internete, nechodím medzi vzdychačov a konšpirátorov. Každý deň som medzi ľuďmi, ktorí mi ukazujú láskavé, dobroprajné, spolupracujúce a prosperujúce Slovensko. Hore je zamračené, dole svieti slnko. Keď prídem domov z takýchto stretnutí, nájdem ešte v pošte obrázky z prírody od Mirka Sanigu. Tento týždeň mi poslal aj pesničku o murárikovi. Dá sa takejto spoločnosti nadávať, vzdychať a mračiť na svet okolo nás?

Samo Krošlák a Vlado Zlatoš

Toto je program pre tých, ktorí našli inšpiráciu v odkaze Tomáša Baťu, Jana Antonína Baťu a ich spolupracovníkov.

V piatok som bral z Varínskej tlačiarne novú knihu, ktorú si môžete kúpiť na podporu OZ Dobrý pastier

28