Bumerang je nástroj, ktorý vznikol pred vyše 20 000  rokmi na lov. Vraj je to prvý lietajúci nástroj vynájdený človekom. Staré bumerangy sa našli v Austrálii, Afrike, Amerike a jeden z najstarších dokonca v poľskej časti Tatier. Ak táto zbraň nezasiahne svoj cieľ, vráti sa. O bumerangu sa hovorí, keď niekto robí niečo zlé a vráti sa mu to. Kedysi bola v rádiu relácia bumerang, v ktorej vystupovali Lasica a Satinský. Tiež sa im to niekedy vrátilo, keď povedali niečo proti súdruhom.

Nedávno prehovoril politik, ktorý okolo seba dlhodobo šíri klamstvo a zlo. Už sa mu bumerang vrátil a poranil ho. On sa ale nepoučil a hodil ho znovu proti svojim nepriateľom, ktorých si sám vyrobil. Všetko sa mu to raz vráti.

Môj priateľ, Artur Gevorkyan, má bumerang ako logo svojej firmy. Vymyslel to jeho otec a firma sa volala Bumerang. Otec bol technik a Artur sa čudoval, prečo dal firme také poetické meno. Otec mu povedal, že všetko čo človek robí, sa mu raz vráti. A tak syn prebral toto posolstvo od svojho otca, ktorý ho veľa naučil.

Artur je tvrdý – k sebe aj k druhým. Bývalý vojak s obrovskou schopnosťou prekonávať prekážky. Tvrdí, že všetko, čo urobil vo svojej firme bolo preto, aby prežili – on aj jeho svorka. Niekedy hovorí, že je byť lepšie vodcom svorky, ako pastierom baranov. Nie každý vydrží jeho pracovné nasadenie. Ale je spravodlivý, otvorený a férový. Keď treba, zaplatí svojim spolupracovníkom operáciu vo Viedni (o slovenskom zdravotníctve už vie svoje, aj keď v Banskej Bystrici robia zázraky) alebo pomôže priamo v ich rodine.

Myslím si, že bumerang nefunguje iba negatívne – ako pomsta za zlé, ktoré sme urobili druhým. Podľa mňa sa vracia aj dobré, ktoré sme vykonali. Takže máme na výber – či chceme hádzať otrávené bumerangy ako politici, alebo bumerangy požehnania a milosrdenstva.

Držím firme Gevorkyan palce. Veľmi si vážim Artura, jeho ženu Irinu aj ľudí z tejto firmy, s ktorými som mal možnosť spolupracovať. Vyrábajú mnohé „nevyrobiteľné“ súčiastky a hovoria, že slovo nemožné patrí do slovníka hlupákov. Majú takéto heslo: Ak si s nami nebol, možno máš šťastie! Ak si s nami bol, možno máš na čo spomínať! Ak si s nami, buď hrdý!

V stredu nás opustila Jolana Regulyová, bývalá zdravotná sestra. Učila ma, že zlé myšlienky sa vracajú ako bumerang a treba sa im vyhýbať, ak chceme byť zdraví. Zdôrazňovala, že máme mať v srdci lásku a vďačnosť. Aj ona hovorievala o tom, že zlé myšlienky, zbytočné sťažovanie sa a vzdychanie, sa nám vracajú v podobe nemocí. Bola to veľmi láskavá a múdra pani, športovkyňa a zdravotníčka, ktorá s veľkým zanietením učila ľudí, ako sa nedostať do nemocnice. Verím, že teraz sa bude za nás prihovárať tam hore v nebeskom kráľovstve.

S Arturom Gevorkyanom a Antonom Gérerom z ATP Journal

Nedávno mi Artur dal knihu s venovaním. Vždy, keď mi píše oslovuja ma Jan džan

Obrázok, ktorý mi dala Jolana Regulyová

24