Na našom pracovisku Fraunhofer IPA v Stuttgarte som kedysi stretol Američana s nemeckými koreňmi. Volal sa Mike Rother. Urobil nám seminár a daroval mi svoju knižku Learning to See – učiť sa vidieť. Mike nás učil pozerať sa na procesy vo výrobe a vidieť plytvanie. Roky sme kreslili mapy toku hodnôt, v ktorých sme od seba oddeľovali činnosti, ktoré prinášali a neprinášali hodnotu.

Všimol som si, že keď s mojou manželkou pozorujeme určitú situáciu, vidíme úplne iné veci. Keď niekedy v skupine diskutujeme o tom, čo sme spoločne videli pri nejakom pozorovaní, som prekvapený, že každý si všimne niečo iné. Náš pohľad a obraz toho, čo vidíme závisí asi od toho, čo sme v minulosti prežili, aké máme vzdelanie, talenty a možno aj momentálne nastavenie mysle.

Ľudí, ktorí ešte sledujú televíziu a čítajú politické správy v novinách alebo na internete, určite ovplyvňuje množstvo negatívnych správ. Sú aj takí, čo okrem správ čítajú aj komentáre a hádky pod nimi. Úprimne ich ľutujem. A vôbec nechápem, prečo tieto vulgárne a nenávistné správy niekedy kopírujú a zobrazujú na sociálnych sieťach. Samozrejme, že pridajú komentár svojho opovrhnutia a znechutenia. Je to ale podobné ako keby som k nedeľnému obedu doniesol psie hovno a pohoršoval som sa nad tým, že smrdí a niekto ho zabudol na chodníku.

Učím sa vidieť svet okolo seba tak, aby som mal pokoj v duši a radosť v srdci. S Mirkom Sanigom, s príbuznými a priateľmi si radšej posielame pekné obrázky z prírody ako správy z našej spoločnosti. Politiku som vymazal zo svojho života. Pohybujem sa medzi ľuďmi, ktorí tvoria, podnikajú a opravujú veci okolo seba. Nenašiel som veľa skutočných hrdinov a lídrov v médiách, ale nachádzam ich každý deň okolo seba. Mám možnosť s mnohými z nich aj spolupracovať. Sú to neviditeľní hrdinovia, ktorí žijú okolo nás a keby sme ich oslovili slovom hrdina, mnohí z nich by sa začervenali od hanby. Karel Kryl vo svojej piesni popísal svet mnohých mocných ľudí, ktorých niekedy ukazujú v televízách alebo na billboardoch:

Tak jenom pojistit a nechat zadní dvířka,
hrát dvojí, trojí hru a o čtvrtou se snažit,
bambitku odjistit a dožíti se zítřka,
vždy státi na výhru a zmrtvýchvstání zažít.

S úsměvem mudrce si vlastní kapsu plnit,
dát ruku na srdce a jako had se vlnit,
rozmlouvat o právu a bezprávím se živit,
nadávat na slávu a pro slávu se křivit.

Nemíti skrupulí, když o náš prospěch běží,
mít na rtech vyznání a pod jazykem hada,
být silným po vůli a říkat, že nám leží
na srdci poznání, a bát se říci zrada!

Už roky sa nepozerám týmto smerom. Ignorujem tieto smiešne postavičky, ktoré sa zviditeľňujú hádkami, šírením nenávisti a klamstvom. Našiel som množstvo vzácnych ľudí, ktorí sú odvážni, statoční, pokorní a robia veľké veci bez veľkých rečí. Sú medzi nami. Budeme o nich hovoriť na našej ďalšej Akadémii Dobrého pastiera 3.6.2024. Mojimi hosťami budú Braňo Valko, ktorý oživil príbehy mnohých takýchto hrdinov vo svojich filmoch a Vladko Maslák, ktorý je takýmto hrdinom.

Učme sa vidieť dielo Stvoriteľa, ktoré je vśade okolo nás je všade. Tešme sa z neho, chváľme a rozmnožujme ho. A odvráťme sa od pokušiteľa.

Neviditeľní hrdinovia, Akadémia Dobrého pastiera, 3.6.2024.

Foto: Mirko Saniga

27