Koncom týždňa sme so študentmi Podnikateľskej univerzity navštívili firmu Linet. Celý deň nás sprevádzal riaditeľ výroby Mira Kalík, ktorého poznám roky. Stretol som sa aj so zakladateľmi Linetu Zbyňkom Frolíkom s jeho manželkou Naďou. Druhý deň bol našim hostiteľom ďalší spoluzakladateľ Linetu Luděk Šofr. Kedysi dávno spolu pestovali a predávali kvety, neskôr začali vyrábať zdravotné postele. Moja mama ležala v nemocnici na lôžku od firmy Linet, pri ktorého vývoji a výrobe som bol. Je to dobrý pocit, vidieť výsledky svojej práce a pripomenúť si pekné spomienky a vzťahy.

Luděk pri našej diskusii parafrázoval Tomáša Baťu a hovoril, že zmyslom života je pomáhať ľuďom a dať im čo najviac dobra. Všímam si, ako sa časom a vekom mení terminológia niektorých podnikateľov – slovo zisk sa postupne nahrádza hodnotou, pomocou a dobrom. Viacerí účastníci Podnikateľskej univerzity majú okolo tridsať rokov a verím, že aj oni prinesú svojimi životmi a podnikaním veľa úžitku a dobra a budú za to odmenení tak, ako Zbyněk alebo Luděk.

Nedávno sme dostali na konferencii Baťov odkaz svetu balíček s prospektom a čističom Feel Eco. Vynorili sa mi príjemné spomienky na prácu v inovačnom tíme vo firme Fosfa, kde vznikala táto značka. Spomínam aj na to, ako vznikal repkový olej Flaviol v našej Podnikateľskej univerzite, alebo biznis model Emilove sady.

Vo firmách a na univerzitách sa stretávam so simulačným systémom Plant Simulation. Bol som pritom a sám som navrhoval niektoré moduly tohto systému v Stuttgarte. Volali sme ho vtedy SIMPLE++ a boli sme prekvapený z jeho úspechu na trhu. Potom prišli veľké firmy Technomatix a Siemens a všetko kúpili.

Bol som pri tom, keď ľudia zaplnili Václavské námestie v roku 1989 tak, ako ešte nikdy nebolo a začal sa pád komunizmu. Tu bola moja zásluha oveľa menšia ako pri vývoji vyššie uvedených produktov, ale bol som pri tom a mám na čo spomínať.

Bol som pri tom, keď sme zakladali firmy a menili výrobné závody, vytvárali projektové tímy a presadzovali stratégie zmien. Bol som pri tom, keď sa moje deti učili chodiť, čítať, plávať alebo lyžovať. A som pri tom, keď oni vychovávajú svoje deti. Cestou do Linetu som sa zastavil u mojej Lucky v Prahe a hrali sme sa s vnučkou Eliškou. Cez víkend je pri mne Stelka a na ceste máme Aničku. Teším sa z role deda a dúfam, že vnučky budú na mňa spomínať tak, ako sme my včera spomínali na našich starých a prastarých rodičov na rodinnom stretnutí rodiny Františka Blahu (ten šibnutý politik nie je náš príbuzný).

Život je krásny a dáva nám množstvo možností byť súčasťou rôznych udalostí. Záleží na nás, akú rolu si v nich nájdeme. Mne Gallupov ústav diagnostikoval na prvom mieste talent aktivátor, vďaka ktorému som sa priplietol do rôznych príbehov. Som za to vďačný.

Titulný obrázok – časopis „Florbes,“ ktorý bol pripravený pre Zbyňka Frolíka pri jeho 70 narodeninách so spomienkami jeho priateľov a najbližších

Včera sme sa stretli potomkovia horára Františka Blahu vo Varíne

Kúpou tejto knihy, ktorá práve vychádza, podporíte OZ Dobrý pastier a dozviete sa, ako sa dá pomáhať tým, ktorí to potrebujú

22