To, čo dostane alebo nedostane dieťa vo svojich prvých 1000 dňoch života zásadne ovplyvní jeho život. V jednom filme na túto informáciu reaguje mladá rómska žena Alexandra otázkou: „Prečo nám to gádžovia nepovedali?“

Tu je ten film:

V rómskych osadách riešia matky úplne iné problémy ako bežní ľudia v našej spoločnosti – drevo na kúrenie a ohrev vody, peniaze na jedlo a mnohé ďalšie. Mnohé z nich nemajú vzdelanie na to, aby čítali svojim deťom knihy, rozvíjali ich schopnosti v rannom veku, alebo ich naučili hovoriť po slovensky. Pri nástupe do školy majú niektoré z týchto detí sklz až 2 roky. Mnohé potom skončia zbytočne v osobitných školách len preto, že neovládajú slovenský jazyk alebo nie sú dostatočne pripravené do školy.

Je to prostredie generačnej chudoby a skúsenosti zo sveta hovoria, že jedno euro investované do prvých 1000 dní rozvoja dieťaťa v generačnej chudobe vraj prinesie spoločnosti 10 – 20 eúr. Tento projekt zároveň zamestnáva rómske ženy, ktoré pracujú ako omamy s tými deťmi. Jedna omama zvládne 20 – 28 detí.

Pavel Hrica postavil svoj projekt na vedeckých  výskumoch a svojich vlastných profesionálnych skúsenostiach. Hovorí, že je to práca, ktorej chce venovať zvyšok svojho života. Držím mu palce a teším sa na spoločné stretnutie s nim v piatok na Sigorde. Dve omamy dostanú notebooky, ktoré opravil a obnovil Marián Renda a vyradila ich firma Švec Group. Prosím, podporte tento projekt, pripravil som malú kampaň. Prispejte, ak máte, alebo ju šírte ďalej, prosím:

https://cestavon.darujme.sk/p2p/87a86983-1925-4730-94b1-7d11433d9e9c/podpora-programu-omama

Tu je video o tom, ako pracujú omamy:

17