Obdivujem ukrajinský národ. Vždy som mal týchto pracovitých a skromných ľudí rád, keď som ich stretával v rôznych podnikoch. Niekedy som mal pocit, že európska ekonomika stojí na práci ľudí z Ukrajiny. Moja ukrajinská priateľka Olga pracovala vo výrobe v Linete a po skončení práce ešte upratovala v našej Akadémii produktivity a inovácií. Vzdelaná a pracovitá žena. Časť peňazí posielala svojmu synovi a rodine na Ukrajinu. Ukrajinci nie sú Rusi. Na Rusov si spomínam ako dieťa, keď nás prepadli. Starká mi rozprávala, ako sa ruskí vojaci vo Varíne opíjali v roku 1945, kradli, znásilňovali a zabili aj zopár ľudí. Rusi nie sú Ukrajinci. Ruský zloduch Vladimír Putin zo svojho paláca sleduje operácie svojich vojakov, ktorí možno ani nevedia kde sú a za čo vlastne bojujú. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so svojim tímom a bratmi Kličkovcami bránia mesto Kyjev. Do ulíc niektorých ukrajinských miest vyšli modliaci ľudia so zázračnými ikonami Panny Márie a pozývajú nás modliť sa na diaľku s nimi ruženec. Proti raketám a tankom stoja modliaci sa ľudia. Pápež František si nepredvolal ruského veľvyslanca k sebe na koberček, ale navštívil ho v jeho úrade a vyhlásil popolcovú stredu 2. marca za medzinárodný deň pôstu a modlitieb za mier.  

Mnohí si kladú otázku, kde sa Putin zastaví. Odpoveď by sme mohli hľadať v histórii, keď západné mocnosti prenechali Československo Hitlerovi. Už sa nezastavil pred ničím, lebo videl slabosť na druhej strane. Európski politici sa nezmenili. Nechcú obetovať svoj blahobyt a pohodlie. Píšu petície a vysvecujú budovy v ukrajinských farbách. Namiesto toho, aby tvrdo zasiahli. Ľudia u nás radi nadávajú na Američanov, ale ak niekto v histórii vedel nekompromisne a tvrdo udrieť na pirátov, teroristov, zlodejov a vrahov, tak to. boli práve oni. Európania písali petície a Američania vytiahli zbrane. Na ozbrojených zločincov petície neplatia. Teraz sa ukazuje, kto stojí na správnej strane – aj fašisti s komunistami (Kotleba, Fico, Mazurek, Uhrík, Blaha, Pellegrini a im podobní), ktorí radi označujú druhých za zradcov. Našu krajinu ohrozujú obdivovatelia Vladimír Putina a Sovietskeho zväzu

Modlime sa za mier a buďme statoční. Pomáhajme bratom Ukrajincom ako sa dá. Modlime sa aj za obyčajných Rusov, ktorých životy a budúcnosť ničí šialený diktátor. Aj Dobrý pastier už pomáha v zbierkach potravín a pripravuje sa na prijatie žien a detí z Ukrajiny.

Keď sa z komika stane líder a z lídrov komici (zdroj – restauracja sejmowa). Západní politici sú na smiech, pretože svoje egoistické a obchodné záujmy s Ruskom povyšujú nad nekompromisný postoj voči okupantom.
33